Om in 2050 aan het Klimaatakkoord te voldoen, moeten alle sportaccommodaties in Nederland gezamenlijk 3,1 miljard euro uitgeven. Die investering levert per jaar namelijk een besparing van 350 miljoen euro op. Bijna de helft van de sportclubs investeerde de afgelopen drie jaar in duurzaamheid.

Zonnepanelen meest in trek

Die sportverenigingen investeerden in 2019 het meest in zonnepanelen: in totaal bijna één miljard euro. Ook gaven clubs bijna 600 miljoen uit aan warmtepompen. Na zonnepanelen en warmtepompen besteedden sportverenigingen het meest aan hun dakisolatie. Hiervoor werd in totaal bijna 500 miljoen uitgegeven. De investeringen in zonnepanelen, warmtepompen en dakisolatie zorgen samen voor een besparing van zeventig procent op het totale energieverbruik van een sportaccommodatie.

Verschillende soorten accommodaties

Sportverenigingen die willen verduurzamen zijn natuurlijk afhankelijk van het soort accommodatie. Zo hebben zwembaden complexe installaties om het water op temperatuur te houden. De investeringskosten om tot besparing te komen zijn dan ook relatief hoog. Voor buitensportaccommodaties is het interessant om de traditionele veldverlichting te vervangen door ledverlichting. Dit geldt met name voor sportverenigingen die het hele jaar door buiten blijven spelen, dus óók in de winter. Voor hen is de traditionele veldverlichting een grote energieverbruiker.

Meer informatie

Het volledige Jaarrapport Duurzame Sportinfrastructuur vind je hier. Om sportverenigingen te helpen bij het verduurzamen, kun je subsidie aanvragen voor je investeringen. Dit heet de BOSA-subsidieregeling. In een ander artikel op deze website vind je meer informatie over deze regeling.

  • Datum: 14-02-2020

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Duurzaamheid Wet- en regelgeving Energie Financien en subsidies

Lees ook