Zo'n anderhalf jaar geleden schrokken ze wel een beetje, bij de gemeente Heusden. Anonieme controles door mystery guests maakten duidelijk dat bij sportclubs het ‘anti-alcoholbeleid’ niet goed geregeld was. Jongeren onder de achttien konden er nog gemakkelijk alcohol krijgen, en dat gebeurde ook. Behalve het schadelijke effect van alcohol bij vooral de jongere doelgroep, zijn ook de boetes niet mals: kunnen oplopen van 1.360 euro voor de eerste keer, tot uiteindelijk 5.400 euro. Toch forse bedragen voor de meeste clubs. Veel clubs kampten met uitdagingen om dit probleem écht aan te pakken.

De gemeente Heusden besloot meer werk te gaan maken van het anti-alcoholbeleid. Doel: niemand jonger dan achttien drinkt nog alcohol. Middel: gedragsverandering bij jongeren, ouders en andere ‘opvoeders’. Hoe te bereiken: voorlichting, controles en wanneer nodig boetes. Ziedaar de Heusdense aanpak.

Heusden heeft inmiddels álle voetbalclubs bezocht. Van Steen was ‘zeer positief verrast’ hoe clubs zelf soms al aan de slag zijn, maar ook open staan voor tips over de aanpak van de problematiek. "Ze nemen absoluut hun verantwoordelijkheid.”

Dilemma's zijn soms groot

Dat het niet makkelijk is, weet iedereen. Want er zijn dilemma's. Wat doet barpersoneel als een bekende alcohol koopt voor jeugd die nog geen achttien is. "Ook die dilemma's hebben we besproken. Net als het feit dat het doorgeven van alcohol aan iemand die nog niet mag drinken ('wederverstrekken') strafbaar wordt. Het is belangrijk om barpersoneel en ook leiders en coaches bewust te maken en te trainen.”

Heusden richt zich niet alleen op voetbalclubs, maar wil ook andere sportverenigingen gaan bezoeken. Om zo een alcoholvrije sport- en schoolomgeving te krijgen. "Op scholen is het vaak al goed geregeld", merkt Van Steen. "Daar wordt op feestjes geen alcohol geschonken of wordt volop gewaarschuwd.”

Heusden probeert zeker ook om ouders en verzorgers voor het anti-alcoholbeleid te winnen. "We willen ook hen  duidelijk maken dat alcoholgebruik onder de achttien écht níet kán. Dat is belangrijk, want onderzoeken tonen aan dat alcoholgebruik verschuift van het uitgaansleven naar de privésfeer.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BD.nl.

  • Datum: 23-12-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Wet- en regelgeving Gemeenten Vrijwilligers & personeel

Lees ook