In het vorig jaar gesloten Nationaal Sportakkoord wordt het ondersteunen van trainers en coaches bij sportverenigingen als een belangrijke opdracht voor de komende jaren gezien. Dit moet bijdragen aan de grotere missie waar het deelakkoord naar is vernoemd: Naar een Positieve Sportcultuur. Wordt de positieve sportcultuur structureel versterkt, dan biedt dat steeds meer mensen redenen om daadwerkelijk tot in lengte van jaren te blijven sporten.

Begeleiding op lokaal niveau

Door buurtsportcoaches in te zetten als Clubkadercoach krijgen trainers en coaches betere begeleiding op lokaal niveau, zodat zij bij kunnen dragen aan het realiseren van een positief en pedagogisch sportklimaat. De focus ligt op het vergroten van het sportplezier, zonder het technische aspect uit het oog te verliezen. Het uiteindelijke doel is het sportplezier te vergroten en de uitstroom te beperken. De Clubkadercoach leidt daarnaast vrijwilligers binnen de vereniging op om deze rol structureel te gaan vervullen.

Acht bonden, zeven gemeenten

Komend jaar worden liefst 32 proeftuinen Clubkadercoaches ingezet bij verenigingen. Met ondersteuning van het ministerie van VWS worden Buurtsportcoaches opgeleid tot deze Clubkadercoaches. Zeven gemeenten en acht sportbonden (met in totaal 56 verenigingen) doen mee aan het project Proeftuinen Clubkadercoaching. Behalve de voetbalbond KNVB, dat de projectleiding verzorgt, doen ook de sportbonden NeVoBo, KNKV, NHV, KNGU, Atletiekunie, NTTB en KNHB mee.

De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de sportkoepel NOC*NSF, de KNVB, de NeVoBo, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en Rotterdam Sportsupport. Behalve de G4 (Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht) doen ook Doetinchem, Zwolle en de Gelderse Sportfederatie (dat Montferland, Ermelo, Oldebroek en Heerde als speerpunten koos) mee aan het project.

Meer informatie vind je op de website van Sport & Strategie.

  • Datum: 08-10-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Trainers & coaches Ledenwerving & –behoud Personeel Opleidingen en bijscholingen Vrijwilligers & personeel Wat betekent het Sportakkoord voor jouw club? Sportbonden Trainers & coaches Ondersteun de coach Vrijwilligers

Lees ook