Sport levert prachtige momenten op en sport is leuk om te doen! Niet voor niets staan iedere week miljoenen Nederlanders op en rond het sportveld, de baan of het bad. Sport brengt mensen samen, zorgt dat ze gezond blijven, maar vooral dat ze plezier hebben. Meestal dan. Want soms gaat het mis. Een scheldpartij, wat duw- en trekwerk of een serieuze vechtpartij.

Dat wil niemand. Sportplezier, daar gaat het om. Daarom werken sportbonden en NOC*NSF, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aan het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’. Hoe? Door jou als bestuurder, trainer, coach, scheidsrechter of jurylid te leren hoe je sportplezier stimuleert. En om in te grijpen als het fout gaat. Zo houden we sporten leuk!

Aan de slag

Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je en wie doet wat? Het zijn vragen die veel clubs hebben. Daarom zijn er verschillende opleidingen, workshops en toolkits beschikbaar. Voor iedereen binnen de club. Van bestuurder, trainer en coach tot scheidsrechter en jurylid. En niet te vergeten: sporters en hun ouders. Op www.sportplezier.nl kun je de informatie vinden die je zoekt om als club hiermee aan de slag te gaan en vind je goede voorbeelden.

Kennis en vaardigheden

Ook zijn er verschillende opleidingen en trainingen te volgen, waarbij verenigingsbestuurders, trainers, coaches, begeleiders en scheidsrechters en officials leren omgaan met het voorkomen en beperken van ongewenst gedrag op en rond het veld. Deze worden aangeboden door de Academie voor Sportkader zijn te vinden op www.academievoorsportkader.nl.

Verenigingsbox

De vraag waar bestuurders vaak mee worstelen is hoe het gesprek over ‘Sportiviteit & Respect’ op gang te brengen. Om hen hierbij te helpen is een toolkit ontwikkeld met tips en praktijkvoorbeelden: de Verenigingsbox. Deze box geeft handvatten om het gesprek aan te gaan met andere bestuurders, trainers/coaches, scheidsrechters, ouders en sporters. De verenigingsbox bevat 22 thema’s met theorie, tips en praktijkvoorbeelden, bijvoorbeeld over het opstellen van gedragsregels, het maken van een clubarbitrageplan of het organiseren van bijeenkomsten voor bijvoorbeeld ouders. Ook is er een downloadbaar coachboekje met uitleg over het principe ‘Sportief Coachen’.

De sportgenerieke Verenigingsbox is voor alle verenigingen digitaal beschikbaar. Een aantal bonden heeft een sportspecifieke Verenigingsbox ontwikkeld. Dit zijn de KNVB, KNHB, NTTB, NBB en de KNGU. De KNBSB, KNLTB, KNZB, NHV, SBN, KNAS, Nevobo, KNKV en KNHS maken gebruik van een sportgenerieke Verenigingsbox. Verenigingen die aangesloten zijn bij een van de bovenstaande bonden kunnen een (fysieke) Verenigingsbox aanvragen bij hun bond. Als er vragen zijn over de Verenigingsbox, neem dan contact op met je bond.

Kijk snel op www.verenigingsbox.nl!


Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Veilig sportklimaat Seksueel grensoverschrijdend gedrag Maak melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag: Vertrouwenspunt Sport Hoe voorkom ik ongewenst gedrag? Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Opleidingen en trainingen Register Onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport Centrum Veilige Sport Meldingsformulier sportief en onsportief gedrag Sanctiebeleid Organisatie sportiviteit en respect