Er zijn verschillende manieren waarop je crowd kan investeren in de club.

  • Donatie: de crowd schenkt het geld, zij krijgen daar niets voor terug.
  • Uitlenen: de crowd leent het geld uit en krijgt dit geld na enige tijd terug inclusief rente.
  • Participatie: de waardeontwikkeling van het project wordt gedeeld met de crowd
  • Sponsoring: de crowd investeert geld en krijgt daar een niet-financiële beloning voor terug, bijvoorbeeld een vaste zitplek in de tribune.

Vaak zie je ook dat een crowdfunding actie wordt gestart, waarbij leden van de club allerlei activiteiten en diensten tegen een vergoeding aanbieden. Bijvoorbeeld een aantal uren training door de clubtrainer, die een bedrijf dan kan inkopen. Of een gesigneerd shirt van het team wat vorig seizoen kampioen geworden is.

Wij-gevoel versterkt

Het leuke van crowdfunding is dat het wij-gevoel binnen de club erdoor groeit. Mensen voelen zich betrokken bij het project, waaraan ze bijdragen. En omdat iedereen dat in een mate kan doen, die voor hem of haar past, kan ook vrijwel iedereen meedoen. Van de oud-leden, die vanuit het bejaardenhuis zich weer bij de club voelen horen, tot aan het lokale bedrijfsleven, dat aan dit eenmalige project liever haar naam verbindt dan met een sponsorovereenkomst.

Je kunt het geheel als club ook zelf organiseren, maar er zijn inmiddels meerdere organisaties die clubs ondersteuning bieden bij het opzetten van een crowdfunding actie. Crowdfunding voor clubs is bijvoorbeeld zo’n site, waar je terecht kunt, of steundeclub.nl.

Goede voorbeelden van clubs die al crowdfundingacties hebben ondernomen, vind je hier. 


Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Crowdfunding