Het onderwerp duurzaamheid is de reden dat het accommodatiebeleid van sportverenigingen sinds enige tijd vol in de schijnwerpers staat, maar de accommodatie behelst veel meer. Zo zijn er ook manieren om meer uit de accommodatie te halen dan alleen de functie van sportveld, sportkantine en kleedruimten. Er is in vrijwel elke sport een periode waarin de competitie stil ligt en er wellicht ruimte is in het clubhuis om andere activiteiten te organiseren. In overleg met de lokale overheid, instanties en andere verenigingen kan de accommodatie een ware multifunctionele rol vervullen. Verstandig beheer van de accommodatie is dus niet alleen een grote verantwoordelijkheid, het biedt ook grote kansen.

De kantine is een vanzelfsprekendheid voor vrijwel elke club. Wanneer de club de kantine zelf uitbaat, is het bovendien een goede bron van inkomsten. Een horecaonderneming leiden is echter niet niks en zelden de expertise van clubbestuurders of sportschoolhouders. Dan is het belangrijk dat er voldoende kennis en informatie beschikbaar is om toch een goed beleid te kunnen voeren. Er wordt bijvoorbeeld steeds strenger gekeken naar het alcoholbeleid van sportclubs. Juist bij clubs lopen veel jongeren rond, maar voor de vrijwilliger achter de bar is het goed naleven van de leeftijdsgrens voor alcohol schenken niet altijd makkelijk. Alcohol schenken aan minderjarigen is verboden. Het is schadelijk voor een lichaam in ontwikkeling en kan andere negatieve gevolgen hebben. De campagne Blijf Helder, een initiatief van NOC*NSF en Heineken, is in het leven geroepen om verantwoorde alcoholconsumptie bij sportclubs te bevorderen.

De kantine is ook steeds meer dé plek waar sport en gezonde voeding samenkomen. Initiatieven als Jongeren Op Gezond Gewicht en in het verlengde daarvan Team:Fit, voorheen De Gezonde Sportkantine, zijn er om voornamelijk jongeren te stimuleren ook naast het veld gezonder te leven. De centrale boodschap daarbij is dat gezonde snacks heel lekker kunnen zijn en dat ze niet als vervanging van, maar als alternatief naast de bekende snacks kunnen gelden.


Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Accommodatie Kantine Duurzaamheid Multifunctionele accommodatie Green Deal Sportvelden Wet- en regelgeving Innovatieve accommodaties Asbest Rookvrij